Καλωσόρισμα

Αγαπητοί αναγνώστες

Αυτό το ιστολόγιο έχει ως σκοπό να προσφέρει ενημέρωση σε θέματα Ιατρικής Εμβρύου, Προγεννητικής Διάγνωσης και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, σε απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό ελληνικά.
Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει τον θεράποντα ιατρό ούτε παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία (βλ. αναλυτικά ''όροι χρήσης''). Σκοπός του είναι μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση και επεξήγηση των διεθνών μελετών και πρακτικών, να γίνει ο πρώτος σταθμός κάθε ενδιαφερόμενου (γονέων, ιατρών κλπ) στα συγκεκριμένα θέματα.
Στο ιστολόγιο αυτό θα αναφέρονται θέματα που συναντώνται συχνά αλλά και άλλα σπανιότερα.
Τα δικά σας σχόλια και ερωτήσεις είναι καλοδεχούμενα και σημαντικά για τη βελτίωση του περιεχομένου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ MD, DipFetMed(FMF)

Για τα τελευταία νέα στον τομέα της Ιατρικής Εμβρύου:

Αναζήτηση

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Υπερηχογράφημα 11-14ης εβδομάδας κύησης

Το υπερηχογράφημα 11-14ης εβδομάδας κύησης γίνεται μεταξύ 11 και 13+6 εβδομάδας κύησης συνήθως διακοιλιακά και σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών και/ ή διακολπικά.

Κατά την εξέταση αυτή:

  • Βεβαιώνεται η ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας και καταγράφεται η καρδιακή συχνότητα
  • Προσδιορίζεται με ακρίβεια η ηλικία κύησης και η πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • Προσδιορίζεται ο αριθμός των εμβρύων, ο αριθμός των σάκκων και το αν μοιράζονται κοινό πλακούντα
  • Εξετάζεται η αδρή ανατομία του εμβρύου. Σοβαρές ανωμαλίες είναι δυνατό να εντοπιστούν σ’ αυτό το στάδιο αλλά το αναλυτικό υπερηχογράφημα β’ τριμήνου (β’ επιπέδου) είναι απαραίτητο.
  • Εκτιμάται η πιθανότητα για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Υπολογίζεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά η πιθανότητα που αφορά τη συγκεκριμένη εγκυμοσύνη της. Αυτό γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψη την ηλικία της, το μήκος του εμβρύου, το πάχος του υγρού στον αυχένα του εμβρύου (αυχενική διαφάνεια), τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, την ύπαρξη ρινικού οστού και τα επίπεδα δύο ορμονών στο αίμα της μητέρας (β-hCG & PAPP-A).Με βάση την πιθανότητα που θα δοθεί σε κάθε γυναίκα, οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω επεμβατικό έλεγχο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αν κριθεί απαραίτητο, γίνεται επίσης εκτίμηση  της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς και της ροής αίματος στο φλεβώδη πόρο, η παθολογία των οποίων έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή/και ανατομικές ανωμαλίες της καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: